WINTER READS

Jeg må ærlig innrømme at pensum kommer langt ned på listen over bøker jeg har lyst til å bruke penger på akkurat nå, så jeg har vært tidlig ute med å sette meg på venteliste for faglitteratur jeg MÅ ha på biblioteket. Bøker jeg derimot er veldig giret på å lese denne vinteren er de fire du finner over her.

Behave av Robert M. Sapolsky har jeg nylig startet på, og jeg kan hittil si at dette er en bok som har svaret på alt – så langt en kan svare på det. Sapolsky begynner med å se på de faktorene som preger en persons reaksjon i det nøyaktige øyeblikket en oppførsel skjer, og hopper deretter tilbake i tiden derfra, i etapper, og ender til slutt på historien til vår egen art og dens evolusjonære arv. En oppførsel skjer – enten et eksempel på mennesker i beste fall, verste, eller et sted i mellom. Enkelt forklart så gir boken svar på menneskets oppførsel og reaksjonsmønster – der både nervesystem, evolusjon, kultur og andre faktorer benyttes som forklaring. Den bidrar til et subtilt og nyansert perspektiv på hvorfor vi til slutt gjør det vi gjør.. både på godt og vondt.

De tre andre har jeg ikke fått fatt på enda, men det er bøker jeg har fått anbefalt litt her og der – som nå står på boklisten for neste innkjøp. Har du noen bøker du har lest i det siste som du vil anbefale?